info@ilubuntutravel.nl 0031616926868

Nuttige informatie Oeganda

Aankomst informatie: U komt aan op Entebbe International Airport . Bij aankomst op de luchthaven begeeft u zich op weg naar de douane. Hier wordt uw paspoort gecontroleerd dat nog 6 maanden na terugkeer in Nederland geldig moet zijn. Voor visum informatie klik hier. 

Na de douane gaat u naar de bagage band waar u uw bagage kunt ophalen. Mocht uw bagage zoek zijn geraakt meld dit dan meteen bij de betreffende balie op de luchthaven en zorg ervoor dat u een document krijgt waarin bevestigd is dat u melding heeft gemaakt. Wij zullen u altijd assisteren om uw zoekgeraakte of achtergebleven bagage te vinden maar zijn niet aansprakelijk voor verloren gegane bagage! Geef ons uw telefoonnummer door zodat wanneer de luchtvaartmaatschappij contact met ons opneemt wanneer uw bagage gevonden is er geregeld kan worden dat het afgeleverd wordt.

Indien u bij ons een pick up transfer heeft geboekt zal er bij aankomst een chauffeur klaar staan. Mocht dit onverhoopt door onvoorziene omstandigheden niet het geval zijn neem dan contact op met onze lokale vertegenwoordiger. Lukt dit niet neem dan contact met ons op.

Het klimaat
Het centraal in Afrika gelegen Oeganda ligt op de evenaar. Oeganda grenst aan Kenia, Tanzania, Rwanda, Congo-Kinshasa en Zuid-Soedan. Een deel van de landsgrenzen ligt door een drietal grote meren: Lake Victoria, Lake Albert en Lake Edward. Oeganda ligt op het Oost-Afrikaans Hoogland, waarbij de gemiddelde hoogte ongeveer 1100 meter boven zeeniveau is. Door de hogere ligging worden de temperaturen iets getemperd. Oeganda heeft een variatie aan tropische klimaten. Het grootste deel van Oeganda heeft een tropisch savanneklimaat (type Aw volgens de Köppen klimaatclassificatie), in het zuidwesten richting het Victoriameer overgaand in een tropisch moessonklimaat en aan het meer zelf een tropisch regenwoudklimaat.

Neerslag
Oeganda kent verschillende neerslagpatronen. Het zuidelijke deel van Oeganda kent gedurende het hele jaar regen, waarbij er geen sprake is van duidelijke natte of droge maanden. Langs het Victoriameer is er wel sprake van twee nattere seizoenen. Een klein regenseizoen van half oktober tot half december en een groot regenseizoen van begin maart tot begin juni. De zomermaanden zijn daar relatief droog, net als de maanden januari en februari. In het noorden is er duidelijk sprake van een droge winter en een natte zomer.

Temperaturen
Omdat Oeganda op de evenaar ligt is er vrij weinig variatie in de temperatuur. Gemiddeld ligt de temperatuur overdag tussen de 25 en 32 graden op de hoogvlaktes die tussen de 1000 en 1300 meter hoogte liggen. In het zuidwesten, waar bijvoorbeeld Kabale op een hoogte van 1800 meter ligt, zijn de temperaturen een stukje lager: gemiddeld 21 tot 23 graden overdag. Voor de meeste bestemmingen in Oeganda geldt dat er een relatie is tussen temperatuur en neerslag. Gedurende de natste maanden ligt de maximumtemperatuur gemiddeld 3 tot 6 graden lager dan tijdens de droogste maanden.

Klimaatcijfers
Verspreid over Oeganda vind je verschillende klimaatgegevens en temperaturen. De gegevens in onderstaande tabel gelden voor de hoofdstad Kampala en kunnen niet als gemiddelde voor het land gezien worden. (Bron:klimaatinfo.nl)

Goed voorbereid op reis met betrekking op voorlichting omtrent voorzorgsmaat regelen. Wat kunt u in een land als Oeganda verwachten op gebied van Malaria, Hepatitis, Cholera en andere ziekten? Wat voor voorzorgsmaatregelen kunt u nemen en hoe is gesteld met medische zorg in Oeganda?

In Oeganda kun je met de infectieziekten Bilharzia, Cholera, Dengue (knokkelkoorts), Difterie-Tetanus-Polio (DTP), Gele koorts, Hepatitis A, Hepatitis B, Malaria, Meningitis (hersenvliesontsteking), Rabiës, te maken krijgen of zijn er vanuit het land zelf bepaalde verplichtingen met betrekking tot die infectieziekten.

Deze informatie is gebaseerd op de meest voorkomende infectieziekten en is afkomstig van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR). Uiteindelijk bepalen je reisbestemming, de verblijfsduur, je gezondheid en de activiteiten die je onderneemt welke vaccinaties en maatregelen nodig zijn.

Malaria: in Oeganda kunt u gestoken worden door de malaria mug. Neem uit voorzorg malaria tabletten in.

Lees meer over de voorkomende ziektes en preventie maatregelen op de website www.gezondopreis.nl 

Geldzaken: De munt eenheid in Oeganda is de Oeganda Shilling (UGX)
Biljetten: UGX 50.000-20.000-10.000-5.000-1000-500-200-100-50
Naast de Oeganda Shilling wordt de US Dollar zeer goed geaccepteerd, neem voldoende dollars mee. Pin automaten zijn er beperkt. Uw bankpas dient voorzien te zijn van het Cirrus en/of Maestro logo om te kunnen gebruiken.

Veiligheid:
Over het algemeen geldt: vermijd plaatsen waar weinig tot geen toeristen komen. Bepaalde gebieden of afgelegen plekken niet alleen bezoeken. Geen sloppenwijken zonder begeleiding bezoeken. Let op zakkenrollers in drukke straten en vooral bij het instappen in de matatu’s . ( kleine vervoer busjes)