info@ilubuntutravel.nl 0031616926868

Nuttige informatie Tanzania

Aankomst informatie: U komt aan in op Kilimanjaro International Airport of u arriveert per shuttle vanuit Nairobi in Arusha. Bij aankomst op de luchthaven begeeft u zich op weg naar de douane. Hier wordt uw paspoort gecontroleerd dat nog 6 maanden na terugkeer in Nederland geldig moet zijn. Indien u nog geen visum heeft geregeld bij de Ambassade kunt u dit bij aankomst alsnog regelen. Kijk hiervoor op visum informatie.

Na de douane gaat u naar de bagage band waar u uw bagage kunt ophalen. Mocht uw bagage zoek zijn geraakt meld dit dan meteen bij de betreffende balie op de luchthaven en zorg ervoor dat u een document krijgt waarin bevestigd is dat u melding heeft gemaakt. Wij zullen u altijd assisteren om uw zoekgeraakte of achtergebleven bagage te vinden maar zijn niet aansprakelijk voor verloren gegane bagage! Geef ons uw telefoonnummer door zodat wanneer de luchtvaartmaatschappij contact met ons opneemt wanneer uw bagage gevonden is er geregeld kan worden dat het afgeleverd wordt.

Het klimaat: Tanzania heeft gezien de ligging ten opzichte van de evenaar een tropisch klimaat. Behalve in de hooggelegen gebieden in de bergen (boven de 900 meter) heeft het hele land een tropisch klimaat. Verschillen in temperaturen tussen de winter en de zomer komen nauwelijks voor. Omdat Tanzania onder de evenaar ligt zijn de zomermaanden het koudst en de wintermaanden het warmst.
Langs de kust komen hoge temperaturen met een hoge vochtigheidsgraad voor. Ook ’s nachts kan het erg warm en vochtig zijn. Maar de regelmatige zeebries zorgt voor een aangename verkoeling. De temperaturen langs de kust variëren tussen de 22 en 30°C. Van juni tot en met oktober ligt de temperatuur overdag rond de 23°C. Van december tot en met maart is het vaak heet en zonnig, de temperatuur ligt rond de 25-29°C. In het binnenland zijn de temperaturen overdag erg hoog met vele uren zon en een lagere vochtigheidsgraad. De nachten zijn een stuk koeler. De temperaturen van juni tot en met oktober zijn warm en mild. Van december tot en met maart is het erg heet, temperaturen kunnen dan tot de 40°C stijgen.
Het klimaat van Tanzania valt in twee regenseizoenen te verdelen: de Masika en de Mvuli.
De Masika is de lange regenperiode die loopt van midden maart tot eind mei. Hevige regenbuien vallen in de vroege ochtend en houden meestal op in de middag, waarna het weer vaak helder en zonnig blijft tot de namiddag. In de avond komen er flinke wolken en begint het weer te regenen.
De Mvuli is een korte regentijd die in november, delen van december en soms ook nog in begin januari heerst. In deze periode zijn er in de ochtend vaak lichte regenbuien. Van juni tot en met oktober en van januari tot en met maart is het droog en zonnig. Alleen de kust heeft gedurende het hele jaar last van neerslag.
fumbaswimmingpoolIn de kustgebieden en op de eilanden Pemba en Zanzibar valt de meeste regen, uitgezonderd van de hoge berggebieden. Langs de kust valt jaarlijks gemiddeld meer dan 1000 mm regen. In het binnenland valt gemiddeld tussen de 500-1000 mm regen per jaar.
In bijna heel het land ligt het aantal uren zonneschijn per dag tussen de 7-10 uur. Alleen in het regenseizoen schijnt de zon minder. Veel plaatsen in Tanzania hebben rond de 3000 uur zon per jaar.
In december tot en met maart bereikt de Indische Oceaan zijn hoogste watertemperatuur en is de temperatuur ideaal voor zwemmen voor zowel overdag als ’s nachts. ( bron:weersverwachting.nl)

Goed voorbereid op reis met betrekking op voorlichting omtrent voorzorgsmaat regelen. Wat kunt u in een land als Tanzania verwachten op gebied van Malaria, Typhoid, Hepatitis en andere ziekten? Wat voor voorzorgsmaatregelen kunt u nemen en hoe is gesteld met medische zorg in Tanzania?
Hier vind u de beschrijvingen van de ziektes die in Tanzania voorkomen, en wat u kunt doen om dit te voorkomen.
Ù kunt een hoop ellende voorkomen als u zich aan de algemene veiligheidsregels houdt. Niet gaan eten in lokale restaurantjes die er armoedig en onhygiënisch uitzien, geen ongewassen of ongeschild fruit eten, geen voedselwaren kopen in stalletjes aan de kant van de weg. Geen water uit de kraan drinken, maar alleen verzegelde flessen water. Bescherm u tegen insecten beten en neem uw malaria tabletten op tijd in. Indien u onverhoopt toch klachten heeft die kunnen wijzen op malaria zoals hoge koorts, rillen, zweten, spierpijn en hoofdpijn onmiddellijk een arts raadplegen. Malaria is over het algemeen goed te behandelen. U krijgt een kuur van tabletten of injecties.

Inentingen: 

BD Injection SystemDTP vaccinatie (tegen difterie, tetanus en polio)
Gele koorts vaccinatie
Hepatitis A vaccinatie
BMR vaccinatie (alleen aanbevolen wanneer u geen mazelen heeft gehad of nooit tegen de mazelen bent gevaccineerd)

Gaat u langer dan drie maanden naar Tanzania? Dan wordt naast de bovenstaande inentingen voor Tanzania ook deze aanvullende vaccinaties geadviseerd:

BCG (tuberculose) vaccinatie (in sommige gevallen)
Hepatitis B vaccinatie
Meningitis vaccinatie*
Rabiës vaccinatie

Malaria: in Tanzania kunt u gestoken worden door de malaria mug. Neem uit voorzorg malaria tabletten in.

Voor meer informatie www.gezondopreis.nl

Geldzaken: De munt eenheid in Tanzania is de shilling. 100 euro is 225.744 TZS ( maart 2018) en 100 usd is 225.074 TZS. U kunt bij vrijwel alle Barclays banken terecht met uw Visa kaart of Maestro om geld uit de automaten te halen. Bij Afrikaanse banken lukt het niet om pinnen. Bij de meeste winkels kunt u ook met credit card betalen maar hou rekening met Nederlandse bank kosten en hoge commissies.  U kunt ook bijna overal betalen met euro’s of dollars.

Veiligheid:
Over het algemeen geldt: vermijd plaatsen waar weinig tot geen toeristen komen. Bepaalde gebieden of afgelegen plekken niet alleen bezoeken. Geen sloppenwijken zonder begeleiding bezoeken. Let op zakkenrollers in drukke straten en vooral bij het instappen in de matatu’s . ( kleine vervoer busjes)

Binnenlands vervoer:

ferryPer binnenlandse vlucht vliegt u in anderhalf uur vanuit Arusha naar het tropische eiland Zanzibar.

Het is ook mogelijk om per comfortabele bus naar Dar es Salaam te reizen ( lange busreis!) en met de high speed ferry naar Zanzibar te varen. Dit is een boottrip van 2 uur.

Wij kunnen voor u binnenlandse vliegtickets regelen alsmede de bus en boottickets.